czwartek, 24 września 2009

Post kulinarny # 2: Całkiem spoko obiad!



"Obiady u Spoxa" miały już dwie edycje. Niestety podczas pierwszej zapomniałem o udokumentowaniu tego wydarzenia. Adam zrobił wtedy kurczaka z warzywami (nie pamiętam co było oprócz ziemniaków), zasmażanego z serem i z karmelizowanym lazurem. Było dobre. Zapytajcie Spoxa zresztą.

Drugi raz pichciliśmy u Spoxa gdzieś na początku września. Dużo czasu zajęło mi wyciągnięcie przepisu od Adama, ale w końcu się udało. Jak wiadomo przecież, dobrzy kucharze niechętnie dzielą się tajnikami swojej kuchni. Oddaję mu głos:

Kurczak zasmażany z marchewką, ziemniakami i cebulą

Składniki:

- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- pół piersi kurczaka
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- pieprz czosnkowy

Pierś z kurczaka pokroić na bardzo małe kawałki następnie obtoczyć w oliwie, bazylii, oregano, ziołach prowansalskich i pieprzu ziołowym. Zostawic na dłuższy czas by przyprawy przeszły mięso. Marchewkę i ziemniaki skroić na bardzo cieńkie paski, cebule pokroić w kostkę. Kurczaka wrzucić na rozgrzną patelnie, kiedy juz sie delikatnie podsmażyć, następnie dorzucić warzywa po czym zmniejszyć o połowe ogień. Smażyć aż ziemniaki się lekko przypieką i stwardnieją, mozna w międzyczasie posypać szczyptą cukru.

Sałatka

Składniki:

- 1 duże zielone jabłko
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- kukurydza z puszki
- kiełki słonecznika
- słata lodowa
- sos "Tysiąca Wysp"
- ser Feta tłusty

Jabłko i papryke posiekać w kostkę i wrzucić do dużego, głębokiego naczynia. Dorzucić liście sałaty lodowej i kiełki słonecznika. Ser Feta pokroić w kostke i również wrzucić do naczynia. Natępnie zalać wszysko sesem i dokładnie wymieszać.

To wszystko podane z pokrojonymi bagietkami i masłem osełkowym.

Smacznego!


To tyle. Ilość składników podanych w przepisie starczyła na cztery porcje. Brzuszki były pełne i mordki uśmiechnięte. Kolejny kącik kulinarny niebawem.

Właściwie to czekamy na zaproszenia. Robimy obiad i zapewniamy program rozrywkowy. Zaproszenia prosimy zostawiać w komentarzach, słać na meila, majspejsa czy facebooka. Wiecie gdzie nas szukać.


Pzdr.
Stadtkind

Brak komentarzy: